Zapraszamy na stronę projektu: www.bialanasniadanie.pl
Kiełbasa Biała – gwiazda ekranu
Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to nie tylko gwarancja najlepszego wyrobu, ale też znakomita promocja dla regionu i jej producentów. W ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. W Wielkopolsce serwowana jest głównie w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana.
Biała nadaje się na wiele okazji i istnieje dużo sposobów jej przygotowania, lecz teraz skupiamy się na wielkanocnym stole. Podchodząc z szacunkiem do jej znaczenia w regionie, od rolników począwszy, a skończywszy na konsumentach, postanowiliśmy poświęcić jej jeszcze więcej uwagi w okresie świątecznym. W program Pytanie Na Śniadanie z Białą w roli głównej zaangażowało się dużo osób i instytucji: Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Telewizja Polska, Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego oraz rzesza specjalistów branżowych (np. doktorzy weterynarii czy mistrzowie kuchni).