Oryginalny i certyfikowany przysmak z bogatą tradycją, który wzbudza uśmiechy Polaków. Nie tylko przy świątecznym stole.
To głównie za przyczyną przyznanego przez Unię Europejską Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oznacza to, że nazwa ta przysługuje jedynie kiełbasie białej wytwarzanej na określonym terenie, z zachowaniem specjalnej receptury i gwarantującej najwyższe walory smakowe. Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to wyrób wieprzowy produkowany w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek.
Oczywiście wyrób oznaczony Chronionym Oznaczeniem Geograficznym musi się charakteryzować najwyższą jakością, ale też unikalnym smakiem i odpowiednim kolorem.
Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska różni się od „zwykłej” białej kiełbasy tym, że jest szara, a zawdzięcza to dodawanej soli zamiast peklosoli. Poza tym charakteryzuje się bardzo prostą recepturą – oprócz soli wśród składników znajdują się wyłącznie naturalne: czosnek, majeranek i pieprz.
Podstawą Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej jest dobre, wysokiej jakości niepeklowane mięso wieprzowe pochodzące od polskich producentów z trzody urodzonej w Polsce. Ponadto, certyfikowana biała kiełbasa musi być zrobiona między 48 a 72 godziną po uboju.
Większość z nas białą kiełbasę spożywa podczas świątecznego śniadania w czasie Wielkanocy. Od wieków gościła ona na świątecznych stołach naszego regionu, ostatnio jednak coraz częściej bywa spożywana również w pozostałe dni roku i to nie tylko w Wielkopolsce.
W ramach naszych projektów promujących ten wyborny produkt, zachęcamy do częstszego sięgania po białą kiełbasę. Wbrew pozorom, jest to bardzo wszechstronny produkt.
Najsłynniejszym sposobem przyrządzania białej jest podgrzanie jej na sicie nad gotującą się wodą (na parze), gdyż wówczas zachowuje wszystkie swoje walory smakowe i nie nasiąka wodą.
Istnieje wiele innych pomysłowych sposobów na przyrządzenie białej kiełbasy, jak chociażby w żurku, smażonej na smalcu z dodatkiem cebulki i jabłka, zmielonej jako farsz do pierogów czy zapiekanej w cieście. Biała kiełbasa wybornie smakuje też z grilla!
Dzięki certyfikacji i wielu projektom poświęconym promocji białej kiełbasy, staje się ona niezwykle popularna. Biała kiełbasa wystąpiła w roli głównej na kuchennym blacie w programach „Pytanie na Śniadanie”, na scenach kulinarnych m.in. Międzynarodowych Targów Poznańskich i na rynkach wielu polskich miast. O naszym regionalnym przysmaku głośno było również w rozgłośniach radiowych.
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Polski Inkubator Rzemiosła, edycja 2022.
Działamy od 750 lat, jesteśmy najstarszym cechem tej branży w Polsce i nieprzerwanie pozostajemy wierny tradycji.
Ogólnopolski Cech
Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
Al. Niepodległości 2, 61-874 Poznań
NIP: 778-103-7271
Nr konta:
62 1020 4027 0000 1402 0735 7926
Organizujemy projekty społeczne na terenie całej Polski. Uświadamiamy konsumentów o pozytywnych wartościach, które niesie dieta z uwzględnieniem mięsa wysokiej jakości. Opieramy się na wiedzy eksperckiej specjalistów z dziedziny technologii żywienia. Dowiedz się więcej: