Podczas jednego z najważniejszych państwowych świąt – Dnia Niepodległości 11 listopada, w Poznaniu atrakcje kulinarne znacznie przybierają na znaczeniu. W 2019 roku, jako Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy mieliśmy przyjemność organizować aż 2 sceny kulinarne, podczas których goście mogli dowiedzieć się o prawidłowym żywieniu oraz skosztować potraw przyrządzanych z polskiego mięsa wysokiej jakości.
Publika z Poznania i nie tylko miała okazję zobaczyć profesjonalnych sportowców – siłaczy, którzy prezentowali swoje umiejętności ze sztangami oraz pokazywali gościom sceny jak poprawnie obchodzić się z ciężarami.
Mięso należy do najbardziej cennych pod względem wartości odżywczej surowców. Z dietetycznego punktu widzenia najważniejszym jego składnikiem jest białko, ze względu na dobrze zbilansowany skład aminokwasowy.
Poprzez takie i inne fakty edukujemy społeczeństwo na temat walorów zdrowiej diety opartej o mięso wysokiej jakości. Tym razem pomogli nam w tym wyspecjalizowani kucharze, którzy prezentowali bardzo ciekawe, a jednocześnie zdrowe pomysły na przyrządzenie dań i przysmaków z polskiej wieprzowiny.
Przy okazji naszych wydarzeń kulinarnych często mamy okazję gościć profesjonalne ekipy telewizyjne. W trakcie listopadowego „W Mięsie Siła” swoją obecnością zaszczyciła nas Telewizja Polska.
Emisja programu miała miejsce na kanale TVP3:
– 17.11.2019 o godzinie 21.48
– 19.11.2019 o godzinie 19.30
Jak zawsze, przy okazji wydarzeń organizowanych przez nasz Cech, towarzyszyli nam profesjonalni fotografowie. Dzięki tym relacjom możecie obejrzeć nasze starania o prawidłową kulturę żywienia w Polsce.
Od niecodziennych smakowitości do akrobacji wykonywanych przez młodych sportowców, zobaczcie sami!
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Polski Inkubator Rzemiosła, edycja 2022.
Działamy od 750 lat, jesteśmy najstarszym cechem tej branży w Polsce i nieprzerwanie pozostajemy wierny tradycji.
Ogólnopolski Cech
Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
Al. Niepodległości 2, 61-874 Poznań
NIP: 778-103-7271
Nr konta:
62 1020 4027 0000 1402 0735 7926
Organizujemy projekty społeczne na terenie całej Polski. Uświadamiamy konsumentów o pozytywnych wartościach, które niesie dieta z uwzględnieniem mięsa wysokiej jakości. Opieramy się na wiedzy eksperckiej specjalistów z dziedziny technologii żywienia. Dowiedz się więcej: